Annons

Annons

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa

Kardemummabullarna med saffran har en smarrig fyllning av mandelmassa som alla gillar.

Annons

glutenfria saffransbullar
Kombinationen kardemumma och saffran gör de här bullarna makalöst goda!

Ca 30 stycken

50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella lätt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma

Pensling:
1 ägg

Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den åt sidan.
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37° .

Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.

Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats.

Ta upp degen på på ett mjölat bakbord och tillsätt lite mer mix om den är alltför kladdig – men var sparsam. Dela degen i två lika stora delar och dela varje dem i 15-16 bitar. Rulla varje bit till bullar och placera i formar. Tryck en fördjupning i varje bulle och tryck ner en klick fyllning.

Placera bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 7-8 minuter. Bullarna ska ha fått en gyllene och fin färg när de är klara.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Baka glutenfria saffransbullar i långpanna
Recept: Baka glutenfria saffransbullar i långpanna

Vill du lära dig mer om att baka glutenfritt, kolla in vår nya webbkurs – Gott & Glutenfritt

gott och glutenfritt

Med den här onlinekrusen får du ett gott och glutenfritt liv!

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!
Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons