Annons

Annons

Glutenfria småpajer

Oavsett om det är fest, vardag eller picknickdags – hemlagade pajer med smakfulla fyllningar passar perfekt!

Annons
Paj Pirog

De små tomatpajerna med bacon har ett sprött, gott och frasigt pajskal som släpper perfekt från formen.

4 personer

Deg:
3 dl majsmjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g halverade körsbärstomater  i olika storlekar och färger
3 msk finhackad färsk basilika
100 g tärnad fetaost
140 g skivat bacon
1 msk smör eller margarin

Stanning:
4 ägg
3 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost

Garnering:
basilika

Blanda majsmjöl och matfett, gärna  i en matberedare. Tillsätt kallt vatten  och arbeta samman till en degboll som får vila svalt ca 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck eller kavla ut degen i smorda pajformar, ca 10 cm i diameter eller  en stor på 24 cm. Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda i ugnens mitt 8–10 minuter.

Hetta upp matfettet och stek baconskivorna lätt på båda sidor utan att de får färg. Vispa samman samtliga ingredienser till stanningen och häll halva mängden
i det förgräddade pajskalet. Blanda tomater, fetaost och basilika och fördela blandningen i stanningen. Häll på resterande mängd stanning.

Grädda pajerna 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut dem och sätt ner baconskivorna på kanten i fyllningen. Fortsätt grädda pajerna i nedre delen av ugnen 15–20 minuter, känn efter med sticka. Täck med folie om pajen får för mycket färg. Garnera och servera med sallad.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Goda recept på piroger!

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons