Annons

Annons

Glutenfria vaniljbullar

Bullar fyllda med härlig vaniljkräm. Receptet är fritt från gluten.

Annons

Vaniljbullar
25 stycken
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma, stött
12 dl glutenfri mjölmix

Fyllning:
2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
3/4 dl strösocker
3 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
25 g smör

Garnering:
1 ägg till pensling
kokosflingor

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan.  Blanda ner socker, salt, kardemumma och mjölmix. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg degen i en stor spritspåse och fördela ut i bullformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter utan bakduk.
Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ur fröna. Lägg i kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.

Fyllning: Vispa socker, äggulor och majsstärkelse fluffigt, slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under vispning tills den börja tjockna. Häll över i en skål och tillsätt smöret skuret i tärningar. Fyll spritspåsen med vaniljkrämen. Tryck ett litet hål i varje bulle och spritsa ut en klick i varje bulle.
Pensla bullarna med ägg och strö över lite kokosflingor. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Av Janet Gustavsson Foto Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ: Glutenfria kardemummabullar som du måste baka

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons