Annons

Annons

Glutenfritt! Äppeltosca

Äppeltoscan är god både som dessert eller till fikastunden. Den kan förberedas och värmas, men är bäst nybakad.

Annons
Glutenfri äppeltosca

Bjud på en knäckig äppeltosca.

4 portioner
Om äppelhalvorna inte får plats samtidigt i vattenmängden, koka två gånger i samma lag.

6 äpplen
4 dl vatten
3-4 msk strösocker
1/2 citron, saften

Toscasmet:
100 g smör
50 g mandelspån
50 g mandelsplitter
1 1/2 dl strösocker
4 msk standardmjölk

Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala äpplena, kärna ur och dela dem på mitten.Koka upp vatten, strösocker och citronsaft i en rymlig gryta. Lägg ner äppelhalvorna i blandningen och sjud dem försiktigt tills de mjuknat. Får äpplena inte plats, sjud dem i 2 omgångar. Ta upp dem med hålslev. Hur länge de behöver koka beror på sort och mognad, känn med sticka.

Låt halvorna rinna av väl. Placera i en smord ugnsform.

Tosca: Smält smör och tillsätt övriga ingredienser. Sjud samman under omrörning.

Häll smeten över äpplena och grädda i nedre delen av ugnen tills ytan har fått en gyllene och fin färg, 13-15 minuter. Garnera och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Tips! Tillsätt frön från en urskrapad vaniljstång i lagen om du vill variera smaken.

Baka också:

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons