Annons

Annons

Glutenfritt! Havrebröd med melon- och solroskärnor

Det glutenfria havrebrödet är gott att rosta eller äta som det är.

Annons

glutenfri havrelimpa
Det här goda brödet har bra hållbarhet och är väldigt omtyckt.

1 bröd

2 dl rismjöl
3 dl durramjöl
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl melonkärnor
1 dl potatismjöl
2 tsk salt
1/2 dl psylliumfröskal
2 msk pofiber
1/2 dl fibrex
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten, 37°
1 msk rapsolja eller neutral olja
1/2 dl ljus sirap
1 äggvita

Toppa med:
melonkärnor
solrosfrön
havreflingor

Blanda alla torra ingredienser, här använde vi oss av en degblandare.

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och häll ner rapsolja, ljussirap, samt äggvita. Häll ner degspadet bland de torra ingredienserna och arbeta samman degen ordentligt. Låt degen arbetas ca 5 minuter.

Flytta över degen till en oljad 1,5 liters brödform. Tryck till degen med handen så att den trycks ut i hela formen. Strö havreflingor, melonkärnor och solrosfrön över brödet.

Låt brödet jäsa ca 20 minuter under plastfilm eller bakduk på varm och dragfri plats.

Sätt ugnen på 250°. Sätt in en tom plåt i nedre delen av ugnen och ett galler i övre delen av ugnen. Häll några msk varmt vatten på den nu varma plåten, placera brödet på gallret. Stäng luckan snabbt och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda brödet 55-60 minuter. Känn med sticka så att det inte är klibbigt i mitten. Innertemperaturen ska vara 96°. Ta ut och stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under duk. Skär inte genast i brödet, det blir bäst om det får stå till sig.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fler goda glutenfria recept!

havrefrallor
Recept: Havrefrallor

Foto: Erik Karlsson
Recept: Havrebröd

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons