Annons
Annons

Glutenfritt! Havrebröd med melon- och solroskärnor

Det glutenfria havrebrödet är gott att rosta eller äta som det är.

glutenfri havrelimpa
Det här goda brödet har bra hållbarhet och är väldigt omtyckt.

1 bröd

2 dl rismjöl
3 dl durramjöl
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl melonkärnor
1 dl potatismjöl
2 tsk salt
1/2 dl psylliumfröskal
2 msk pofiber
1/2 dl fibrex
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten, 37°
1 msk rapsolja eller neutral olja
1/2 dl ljus sirap
1 äggvita

Annons

Toppa med:
melonkärnor
solrosfrön
havreflingor

Blanda alla torra ingredienser, här använde vi oss av en degblandare.

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och häll ner rapsolja, ljussirap, samt äggvita. Häll ner degspadet bland de torra ingredienserna och arbeta samman degen ordentligt. Låt degen arbetas ca 5 minuter.

Flytta över degen till en oljad 1,5 liters brödform. Tryck till degen med handen så att den trycks ut i hela formen. Strö havreflingor, melonkärnor och solrosfrön över brödet.

Låt brödet jäsa ca 20 minuter under plastfilm eller bakduk på varm och dragfri plats.

Sätt ugnen på 250°. Sätt in en tom plåt i nedre delen av ugnen och ett galler i övre delen av ugnen. Häll några msk varmt vatten på den nu varma plåten, placera brödet på gallret. Stäng luckan snabbt och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda brödet 55-60 minuter. Känn med sticka så att det inte är klibbigt i mitten. Innertemperaturen ska vara 96°. Ta ut och stjälp upp brödet och låt det kallna på galler under duk. Skär inte genast i brödet, det blir bäst om det får stå till sig.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fler goda glutenfria recept!

havrefrallor
Recept: Havrefrallor

Foto: Erik Karlsson
Recept: Havrebröd

Gott & Glutenfritt – baka gott med vår webbguide!

gott och glutenfritt

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!
Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…