Annons

Annons

Glutenfritt! Saffransmakroner

Baka läckra saffransmakroner fyllda med lingon.

Annons

Saffransmakroner
30 stycken
125 g mandelmjöl
2 kuvert saffran, 1 g
225 g florsocker
4 äggvitor, rumsvarma
25 g socker (ca 5,5 tsk)

Lingonfyllning:
215 g vit choklad
200 g hela lingon (som efter reduktion blir ca 55 g puré)
0,4 dl vispgrädde
20 g smör

Sätt ugnen på 160 grader.
Häll mandelmjöl och saffran i en bunke och sikta ner florsocker. Blanda noga. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Vänd försiktigt ner äggvispet i mandelmjölet.
Spritsa ut 2 cm stora rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Dunka till plåten några gånger mot bordet så att makronerna sätter sig.
Låt stå framme i minst en timme tills smeten känns torr på ytan, annars spricker de lätt i ugnen.
Grädda makronerna 10–12 minuter. Lossa dem försiktigt från plåten då de svalnat något.

Lingonfyllning: Hacka chokladen fint. Koka upp lingonen, mixa dem lätt med stavmixer och sila bort skalen genom en finmaskig sil, till en puré på ca 100 g.
Koka upp purén och låt reducera till ca 55 g. Tillsätt grädden och koka upp. Häll gräddblandningen över chokladen och rör till en slät tryffel.
Låt svalna. Tillsätt smöret och mixa fyllningen med en stavmixer.
Häll upp tryffeln i spritspåse. Matcha makroner av samma storlek och spritsa ut lingontryffeln på hälften av dem. Sätt ihop delarna. Låt makronerna stå i kylskåp i minst en dag innan de ska serveras för att få fin konsistens.

Av Anncatrin Rosenqvist Foto Ragnar Omarsson

 

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons