Annons

Annons

Godaste kladdkakan med kolaglasyr och bär

Galet gott blir kombinationen av kladdkaka, kolaglasyr och röda bär!

Kladdkaka med kolaglasyr och bär

8–10 bitar

Chokladkaka:
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
¾ tsk bakpulver
Kolaglasyr:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
75 g mörk choklad
2 msk smör
Garnering:
hallon och röda vinbär
vinbärsblad, mynta eller citronmeliss
siktat florsocker
Servering:
vispgrädde, glass el crème fraiche

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker i en skål, vispa inte.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i äggblandningen. Tillsätt smöret och rör ihop till en smet. Häll smeten i smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten.
4. Grädda strax under ugnens mitt, 18–20 minuter, känn med sticka. Låt kallna i formen.
5. Kolaglasyr: Koka ihop grädde, socker och sirap, 20–25 minuter, tills det blir en tjock sås. Ta kastrullen från plattan och rör ner hackad choklad och rumsvarmt smör. Låt svalna något.
6. Häll glasyren över kakan som ännu är kvar i formen. Låt stelna. Garnera med bär, kryddgrönt och florsocker. Servera grädde, glass 
eller vispad crème fraiche till.

Recept: Bitte E:son Forsberg.

Foto: Anders Norrsell.

Prova också:

Kladdkaka med chokladglasyr

Kladdkaka med polkagrädde

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…