Annons

Annons

Goda recept inför kanelbullens dag

En nygräddad kanelbulle till kaffet eller till ett glas kall mjölk. Mums! Här är recept som passar perfekt att baka inför kanelbullens egen dag nu på söndag.

Annons

kanelbulle

Kanelbullar med mandelmassa
cirka 36 stycken

14 dl vetemjöl (850 g)
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl gräddmjölk

FYLLNING:
50 g rumsvarmt smör
250 g mandelmassa
2 msk kanel

PENSLING:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker, hackad mandel

Häll det mesta av mjölet, samt socker, salt och kardemumma i en bunke. Klicka i smör och smula över jäst. Värm gräddmjölken till 37 grader. Häll i bunken och arbeta kraftigt till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Tillsätt ev mer mjöl. Dela i två bitar. Låt dem vila något och kavla sedan ut till två avlånga plattor. Bred på rumsvarmt smör. Riv över mandelmassa grovt och strö på kanel. Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i ca 18 bitar. Vrid till knutar eller lägg dem med snittytan upp på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg. Strö på pärlsocker och ev hackad mandel. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Foto: Christer Flodqvist 

Fler goda recept:

Sockrade kanelbullar med äppelfyllning

Hjärtebullar med hallon

Ljuvliga blåbärsbullar

En film om kanelbullens historia hittar du här!

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons