Annons

Annons

Gör ett klipp

Året Runt är en tidning med anor, grundad 1946. Under många år fanns det klippdockor i varje nummer – till många barns förtjusning. Nu har dockorna av papper blivit åtråvärda samlarobjekt bland vuxna!

Annons

Klippdocka Lill-Babs

Lill-Babs, Kungen, Tjorven, Björn Skifs, Elvis, Elizabeth Taylor, Björn Borg, medlemmarna i ABBA … Ja, listan på alla kändisar som varit klippdockor i Året Runt är lång!

Från slutet av 40-talet till slutet av 80-talet var klippdockorna ett omåttligt uppskattat inslag i Året Runt. Aktuella kändisar och deras kläder avbildades av duktiga tecknare. När man klippt ut alla delar kunde man klä på dockan, kläderna hölls på plats med fiffiga pappersflikar som veks runt dockan. Självklart kunde man utöka garderoben med egna tecknade plagg!

De första klippdockorna som publicerades i Året Runt föreställde gulliga små barn eller sagofigurer som Snövit. Men snart kunde man få sätta saxen i glamorösa filmstjärnor som Grace Kelly och Elizabeth Taylor – och de blev omåttligt populära. Kändisklippdockorna hade kommit till Året Runt för att stanna – och de stannade i hela 40 år. Under åren har otaliga kändisar blivit avbildade som klippdockor.

Lill-Babs

En stjärna har till och med varit klippdocka på Året Runts omslag (alltså inte bara inne i tidningen) och det är Lill-Babs, i nr 17 1963. Hon minns fortfarande när tidningen kom ut:

– Mina vänner ringde och sa: ”Nu måste du köpa Året Runt!” och det gjorde jag förstås. Jag känner mig så hedrad, det är verkligen jätteroligt att få bli klippdocka. Och flera av plaggen känner jag igen, det var scenkläder som jag hade då.

– Jag lekte med klippdockor själv när jag var liten, tillsammans med min syrra. Det är en perfekt leksak! Enkel och billig. Och så uppmuntrar den barnens eget skapande, säger Lill-Babs.

Sångerskan Lotta Hedlund (från Svenne & Lotta) var klippdocka 1973.

– Jag är så glad och stolt att jag fick vara klippdocka i Året Runt, en stor svensk tidning, säger Lotta.

– Dockan är jättefin. Jag har den själv bland alla mina pressklipp. Den är ett kärt minne som jag har sparat i alla år.

Klippdocka Lotta Hedlund

Ingemar Stenmarks klippdocka fick en ny skiddräkt.

Klippdocka Stenmark

Lill Lindfors klippdocka fick en skön byxdress.

Klippdocka Lill Lindfors

Christer Lindarws klippdocka fick ett fräsigt grönt sett med långa stövlar.

klippdocka Christer

Premiärdansösen Anneli Alhankos klippdocka får tåskor, ballerinakjol och teaterkläder.

Klippdocka Anneli 039

Visste du att…

* Klippdockor är en av de äldsta och mest använda leksakerna. Man har hittat klippdockor i egyptiska gravar som är 4000 år gamla.

* De första industriellt tillverkade pappersdockorna kom från England och USA i början av 1800-talet. Då kom nya trycktekniker och masstillverkning av barnleksaker i alla samhällsklasser började.

* Den första tryckta klippdockan, ”Little Fanny”, producerades 1810 i London av S & J Fuller. 1830 blev en kändis för första gången klippdocka – italienska ballerinan Marie Taglioni.

*Att leka med pappersdockor var ett lätt och billigt sätt att följa med i modet och fantisera kring kläder, antingen det gällde berömda filmstjärnor med glamorösa aftonklänningar eller småbarn med sparkdräkter och solklänningar.

* På 1970-talet blev klippdockornas kläder lite mer vardagsbetonade. Unisexmodet slog igenom med praktiska kläder som jeans och tröja. Kropparna fick även en naturligare form, inte lika smal midja som tidigare.

Av Helene Arkhem Foto: Året Runt, All over Press

Läs om Maggan och hennes samling på omkring klippdockor!

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons