Annons

Annons

Gott med gryta

Det är få saker som smakar så gott som ett långkok, gjord med kärlek! Här hittar du en mustig söndagsgryta med nötkött, bacon, champinjoner och morötter.

Annons

ý

4 portioner
Här har grytan fått stå på spisen och puttra en stund under tiden vi sköter andra saker.

800 g grytbitar av nöt
250 g små
skogschampinjoner
3 morötter
50 g rotselleri
10 små steklökar
3 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm peppar
2 1/2 dl steksky
3 dl rödvin
1 kvist persilja
3 dl vatten
2 lagerblad
140 g tärnad bacon
1/2 dl syltlök
vatten
majsena

Garnering:
timjan

Serveras med:
pressad potatis

Putsa och dela köttet i ca 2×2 cm stora bitar. Ansa och kvarta eller halvera svampen. Skala och dela morötterna och rot­sellerin i knubbiga bitar. Skala steklöken. Hetta upp mattfett­et i omgångar i en stekpanna och bryn kött och steklök i om­gångar, lyft över kött och lök i en stekgryta.Vispa ur stekpan­nan med vatten mel­lan varje gång så att du totalt har ca 2 1/2 dl stek­sky när du stekt klart. Spara skyn. Salta och peppra på köttet. Häll vin, vatten och steksky över köttet och koka upp. Tillsätt lagerblad, persilja, morot samt rotsel­leri. Låt grytan sjuda i cirka 1 timme.

Stek baconet under tiden, låt rinna av på ett hushålls­papper. Stek svampen blank och smidig. Rör ner svamp, bacon och syltlök i grytan när koktiden är slut och låt grytan få ett uppkok. Om du tycker det behövs red med lite majsena utrört i vat­ten. Serveras med pressad potatis och senaps crèmefraiche.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons