Annons

Annons

Gratinera och servera!

Supergott succérecept med potatis, grönsaker, fläskfilé och salami - allt samsas i en form tillsammans med en smakrik gratängsås. Underbart gott!

Gratäng

Gratinerad fläskfilé på potatis- och grönsaksbädd

4 personer
900 g delikatesspotatis
3 msk rapsolja
150 g sugarsnaps
250 g broccoli
250 g körsbärstomater
1 fläskfilé, ca 700 g
salt, svartpeppar
2 msk smör
75 g salami, tunt skivad

Gratängsås:
2 1/2 msk vetemjöl
3 msk smör
3 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk finhackad basilika
8 soltorkade tomater i olja, hackade

Annons

Garnering:
persilja

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och dela potatisen. Fördela i en långpanna med bakplåtspapper. Häll olja över och blanda om. Strö över lite flingsalt och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.

Koka sugarsnapsen 1 minut, spola genast av i kallt vatten. Dela broccolin i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten ca 4 minuter. Blanda potatis, sugarsnaps, broccoli och tomater i en smord ugnsform.

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn bitarna på båda sidor i smöret, salta och peppra. Lägg fläskfilén växelvis med salamin ovanpå potatisblandningen.

Gratängsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Blanda ner grädde och fond och låt koka i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner soltorkade tomater och basilika. Häll såsen över köttet och ställ in formen mitt i ugnen ca 10-12 minuter.  Garnera med kryddgrönt.

Av Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…