Annons

Annons

Gratinerad fransk löksoppa

En värmande klassiker. Soppan går att göra i förväg för att kokas upp och gratineras vid servering. Bjud gärna på ett gott bröd till.

Annons
Gratinerad fransk löksoppa

Gratinerad fransk löksoppa

4 personer
4 gula lökar
1 purjolök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 liter vatten
2 msk grönsaksfond
1 lagerblad
1 tsk färsk repad timjan
1/2 krm svartpeppar
1 tsk salt

Gratinering:
100 g rostat lantbröd
2 dl riven lagrad ost

Garnering:
färsk timjan

Strimla lök och purjolök. Fräs strimlorna i smör så att de blir blanka och smidiga och får en lätt brynt färg.
Späd med vin och låt koka samman i ca 2 minuter. Tillsätt vatten, grönsaksfond, lagerblad, timjan, svartpeppar och salt. Låt soppan sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Fördela soppan i ugnssäkra skålar. Dela det rostade brödet i bitar och fördela på soppan. Strö över riven ost och gratinera ca 10 minuter i ugn.
Garnera med timjan och servera, gärna med ett gott bröd till.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Baka härliga medelhavsbröd

Brytbröd

Köttfärssoppa med sting

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons