Annons

Annons

Grovt rostbröd – glutenfritt

Baka ditt egna glutenfria rostbröd. Det här brödet innehåller fullkorn som ger en bra start på dagen.

Annons
En rostad smörgås med lite marmelad, det är gott!

En rostad smörgås med lite marmelad, det är gott!

1 bröd
3 dl rismjöl
3 dl durramjöl fullkorn
1 dl maizena majsstärkelse
2 msk fibrex
2 msk pofiber
1/2 dl psylliumfröskal
2 tsk salt
50 g jäst
7 dl vatten, 37 grader
1 äggvita
1 msk neutral olja
1/2 dl ljussirap

Topping:
ljusa vallmofrön
blå vallmofrön

Blanda alla torra ingredienser i en degbunke. Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp i lite av vattnet. Tillsätt resterande mängd vatten, äggvita, olja och sirap. Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna. Blanda om ordentligt.
Arbeta degen, gärna i maskin ca 5 minuter.

Fördela degen i en smord eller oljad brödform, 1 1/2 liter. Släta till degen med lätt fuktad hand. Strö över vallmofrön i ljusa och mörka ränder. Låt brödet jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Placera på en långpanna med kanter i ugnens nedre del, häll varmt vatten på plåten. Placera brödformen på plåten.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme, känn med sticka. Ta ut brödet, låt svalna lite, stjälp upp och låt svalna på galler under bakduk.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Recept på en god marmelad hittar du här>>

 

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons