Annons

Annons

Grytbröd med surdeg

Ett härligt surdegsbröd bakar du enkelt i gryta!

Annons
Grytbröd med surdeg

Grytbröd med surdeg

Dag 1, kväll
1 msk rågmjöl
2 msk vatten, 37°
Blanda ihop mjöl och vatten i en skål, täck med plast och låt stå i 48 timmar.

Dag 3
1 msk rågmjöl
Blanda ner mjölet i surdegen och rör om. Täck med plast igen och låt stå i 8–10 timmar.

Dag 4
2 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Rör ner vatten och mjöl, täck med plast och ställ låt stå till kvällen.
Nu ska surdegen vara bubblig dofta syrligt och vara färdig att använda!

Tips! Surdegen ska vara som gröt i konsistensen när du blandar den, sen tjocknar den något när mjölet dragit åt sig vatten. Olika sorters rågmjöl drar åt sig olika mycket vatten, så du kan behöva öka eller minska på vattenmängden en aning.

1 Grytbröd med surdeg

Surdeg:
2 msk rågsurdegsgrund
2/3 dl vatten
1/2 dl rågmjöl

Deg:
1 dl rågsurdeg
3 dl vatten
10 g jäst
2 dl rågmjöl
5 dl dinkelsikt
1 tsk salt

Rör ihop ingredienserna till surdegen i en liten bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills surdegen börjat bubbla, 6–10 timmar.
Ta undan 2 msk av surdegen och spara i en lufttät burk i kylen till kommande bak. Blanda resten av surdegen och alla ingredienser utom salt i en bunke. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i 30 minuter.
Arbeta in saltet, täck bunken med plast och låt degen jäsa i 1 timme.
Skrapa sedan ut degen på en väl mjölad handduk. Vik in kanterna mot mitten och vik ihop degen så att skarven kommer nedåt. Lägg degen i en ugnsfast gryta som rymmer 2 1/2 liter. Lägg på locket och låt jäsa i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader ca 30 minuter före gräddning.
Ställ försiktigt in grytan på gallret i nedre delen av ugnen.
Grädda i 30 minuter, ta av locket och grädda i ytterligare 15–20 minuter. Ta ut grytan och vänd försiktigt ur brödet.
Låt svalna på galler.

Recept och foto Åsa Swanberg

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons