Annons

Annons

Här är bakismaten som räddar dig på midsommardagen

På midsommardagen vaknar många med ett lite tyngre huvud än vanligt. Och även om mat kanske inte är det du längtar mest efter är det en nödvändighet. "Vågar man tänka lite i förväg kan dagen efter också bli lite härligare", säger bakisboksförfattaren Wiktor Halldén.

Nyårsdagen sammanfaller med internationella pizzadagen. Men även midsommar är en klassisk svensk festhelg när många vaknar med betydligt mindre livsglädje än de gick och la sig med.

Bröderna Erik och Wiktor Halldén har djupdykt i bakismatens många mysterier. Bild: Privat

Bröderna Erik och Wiktor Halldén har under många år kartlagt bakismatlandskapet genom fältstudier med sena nätter, tidiga gryningstimmar och stora mängder smält ost.

Annons

– Vi hade en del tankar kring bakismat. Ofta blir det en hämtpizza som är förenat med både skam och en deppig känsla. Vi har alltid försökt laga mat dagen efter och ville gärna dela med oss av det och erbjuda något annat, säger Wiktor Halldén.

Gilla Året Runt på Facebook

I fjol kom kokboken ”Det är ju en dag imorgon också” med recept just för dagen efter. Den röda tråd som går genom recepten är mycket salt och mycket ost.

– Efter att vi hade skrivit den förstod vi också att det här med bakismat är ett ganska laddat begrepp. Är man så bakis att man är helt förstörd och inte kan röra sig kanske det inte passar. Vi vänder oss kanske mer till den som är lite suddiga i kanterna, att man är lite trött och sliten, säger han.

”Roligare än att hämta en pizza”

Om en stabbig pizza känns perfekt efter en blöt nyårsfest är det kanske många som längtar efter något fräschare efter sommarfesten.

– Framförallt tycker jag att det kan vara väldigt roligt att laga mat. Är man ett gäng som vaknar på midsommar tillsammans kan man se det som ett litet projekt. Alla får en uppgift, man pratar och diskuterar gårdagen. Det är roligare än att gå och hämta en pizza, säger Wictor Halldén.

Glöm inte laxen som stod på midsommarbordet. Bild:
Shutterstock/IBL

Och även om Wiktor Halldén inte vill komma med några pekpinnar, skadar det knappast att ha tänkt efter före och handlat även för den oundvikliga morgondagen.

– Det är aldrig roligt att vakna till en helt tom kyl. Har man haft en stor midsommarfest har man ofta mat över som man kan göra bra grejer med. Men vågar man tänka i förväg kan dagen efter också bli lite härligare, säger han.

Om man ska tro Ulf Elfving så är det ju ändå viss nivå på maten i er bok: ”Den är full med recept på sånt som man kanske inte direkt störtar ur sängen och lagar efter en festkväll – då är det väl mest litervis med vatten som gäller – men som kan vara gott och säkert effektivt att dra igång kroppen och själen med efter att man tyckt synd om sig några timmar.”

Är det taktik för att man ska fokusera på annat?

– Absolut! Det är ju kul om man lägger ner en viss ansträngning och verkligen fokusera på uppgiften, än att ligga och tycka synd om sig själv. Men vi har också haft som utgångspunkt att kompisar som inte är matintresserade ska greja det när de är lite bakis. Man kanske inte orkar med hur många steg som helst, så vi har försökt att göra det så enkelt som möjligt. Sedan kan man alltid ta vissa genvägar. I stället för att göra egna pommes frites kan man ta chips.

Om du ska ge ett bakismattips nu till post-midsommarfesten, vad blir det?

– Om man inte har förberett sig och satt en hög ambitionsnivå tycker jag att man ska titta vad man har kvar från lunchen dagen innan. Lax brukar nästan alla ha midsommarbordet, så en smoked salmon bun. Det är alltså varmrökt laxröra med äggröra och bröd. Det binder ihop allt väldigt bra, säger han.

Recept: Smoked salmon bun

Smoked salmon bun.

Macka med varmrökt laxröra och äggröra.

100 g varmrökt lax
2 frallor
äggröra (se recept nedan)
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
dill
smör
salt
svartpeppar

ÄGGRÖRA:
4 ägg
25 g smör
50 g pecorino
salt, peppar
cayennepeppar
persilja

Gör så här:

1. Dela laxen i bitar.
2. Blanda crème fraiche, majonnäs, hackad dill, salt och peppar i en skål. Rör försiktigt
ihop med laxen och ställ kallt.
3. Gör äggröran enl recept nedan.
4. Dela bröden, pensla med smält smör och rosta i stekpanna tills lätt krispiga.
5. Lägg på äggröra och lax, krydda med salt och peppar.

Äggröra

1. Knäck äggen i en skål.
2. Smält smör i en kastrull som står i vattenbad.
3. Tillsätt äggen och rör konstant med en träsked.
4. När äggröran tjocknat något, rör ner riven pecorino.
5. Lyft av från spisen. Smaka av med cayennepeppar, salt, peppar och hackad persilja.

Recept hämtat ur kokboken ”Det är ju en dag imorgon också”

Boken ”Det är ju en dag imorgon också”.

Text: Helena Sjögren

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…