Annons

Annons

Har du koll på julens traditioner?

Annons

 Lucia – helgon och ljusbärare.

 Vi är framme vid luciaveckan och vad passar då bättre än att reda ut skillnaden mellan legendens sankta Lucia och vår tids luciafirande? Del 3 av 4.

Lucias röda band är en viktig detalj.

Lucias röda band sägs vara en symbol för blod, från då hon dog.

SANKTA LUCIA – vi firar en dödsdag

Legenden om sankta Lucia är närmare två tusen år gammal.

Den unga kvinna som anses vara förebild till legenden föddes i Syrakusa på Sicilien år 283 och levde till år 304.

Lucia var en kristen jungfru, som led martyrdöden under den romerske kejsarens förföljelse av kristna. Senare blev Lucia helgonförklarad.

Den 13 december, då vi firar lucia, var Lucias dödsdag.

 

DAGENS LUCIAFIRANDE

Årtalet 1927 är en viktig startpunkt för dagens, svenska, luciafirande.

Det året korade Stockholms Dagblad för första gången huvudstadens egen lucia. Tidningen arrangerade också det första offentliga luciatåget.

Via landets lokaltidningar spreds den nya traditionen snabbt över hela Sverige och i dag finns det minst en liten lucia på varje svenskt dagis!

Naturligtvis måste vi också nämna att Året Runt under flera år på 1970- och 1980-talet arrangerade en omröstning om titeln Sveriges Lucia, med offentlig kröning av ljusdrottningen på Skansen i Stockholm.

 

julgranJULGRANENS MAGISKA BETYDELSE

De första ”julgranarna” i Skandinavien var utomhusgranar och ursprungligen hade granen en närmast magisk betydelse. En gran placerades på gårdstunet, som skydd mot de onda makter som rörde sig i midvintermörkret.

Seden att lyfta in granen i bostaden inleddes i Tyskland och första gången en svensk inomhusgran omnämns är vi framme vid år 1741. Den granen stod på slottet Stora Sundby i Södermanland.

Sedan dröjde det ytterligare 150 år innan det gröna trädet flyttade in i var mans stuga och blev en omistlig del av vårt julfirande.

I dag är ungefär 80 procent av alla svenska julgranar av arten rödgran. Men, som alla vet, det går lika bra med en plastgran!

 

Av Per Eric Odevall Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons