Annons

Annons

Havrebröd

Hembakat är godast! Det här är ett recept på bröd som alla älskar, som en rågkaka men godare.

Annons
havrekakor

Känner du doften av nybakat?

 3 bröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1 dl havrekli
2 dl havregryn
2 tsk salt
10–11 dl vetemjöl

Pensling:
filmjölk
havregryn
havrekli

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills blandningen är fingervarm. Lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt sirap, havrekli, havregryn, salt och det mesta av vetemjölet. Ta lite av mjölet i taget. Arbeta samman degen väl tills den släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar. Forma varje del till 1 runt bröd. Tryck lite på brödets översida med handen. Placera bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla bröden med lite filmjölk, strö över havregryn och havrekli.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader under tiden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15–17 minuter. Titta noga så att det inte får för mycket färg.

Tips! Genom att pensla brödet med mjölk eller filmjölk får det en mjuk och fin yta.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Recept: Fler goda bröd hittar du här>>

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons