Annons

Annons

Helstekt sommarkyckling

Hel kyckling i ugn är en klassiker som aldrig går ur tiden. Här får kycklinen god smak av citron, vitlök och timjan!

Hel kyckling med citron och fänkål recept

Helstekt kyckling med citron och fänkål

4 personer

1 färsk gårdskyckling,
ca 1 ½ kg
1 citron
3 vitlöksklyftor
½kruka färsk timjan
2–3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 fänkålsstånd

Annons

Yoghurtsås:
3 dl tjock yoghurt
½ litet fänkålsstånd
1 knippe rädisor
3 msk grovhackad mynta
flingsalt
svartpeppar
2 msk olivolja

Servering:
kokt färskpotatis

Garnering:
kryddgrönt

1. Sätt ugnen på 150°. Skölj kycklingen och torka av den. Lägg den 
i en smord ugnsform.
2. Dela citronen i halvor, pressa
 saften över kycklingen och lägg in citronhalvorna inuti kycklingen. Skala och krossa vitlöksklyftorna och lägg dem inuti kycklingen tillsammans med några timjankvistar. Häll över oljan och krydda med salt och peppar.
3. Ansa och klyfta fänkålen och lägg i formen tillsammans med timjan. Sätt en ugnstermometer i kycklingen vid lårbenet och stek i nedre delen av ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på ca 82°, ca 1 ½ timme.
4. Ta ut och låt kycklingen vila i några minuter. Skär sedan upp i bitar.
5. Yoghurtsås: Skeda upp 
yoghurten i en skål. Strimla fän-
kålen mycket fint. Ansa och skiva rädisorna. Fördela det på yoghurten och toppa med mynta. Salta och peppra. Ringla över olja.
6. Servera kycklingen med sås och potatis. Garnera med kryddgrönt.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Fylld kycklingfilé med örtsås

Helstekt kyckling med äpple

Citronkyckling med honungsdressing

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…