Annons
Annons

Hel laxsida med skarpsås

Annons
lax med skarpsås

Vå käraste fisk är god året om, både till festmat och vardagsmat.

4-5 personer
700-800 g hel laxsida, med eller utan skinn
1 röd chilifrukt
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
2 msk honung
salt och peppar

Skarpsås:
1 kokt ägg
1 rå äggula
2 krm salt
1 msk svensk senap
1 1/2 dl vispgrädde

Servering:
kokt potatis
sallad

Garnering:
citronskivor

Skarpsås: Ta ut äggulan ur det kokta ägget och mosa tillsammans med den råa äggulan i en skål. Rör ner salt och senap. Vispa grädden – inte för hårt – och rör ner i skålen. Hacka äggvitan och rör ner. Ställ såsen kallt.

Sätt ugnen på 175 grader.
Vik ihop en ”låda”, lite större än laxsidan, av ett bakplåtspapper. Nita eller fäst hörnen med nålar. Ställ papperslådan i en långpanna och lägg i laxen.
Kärna ur och finhacka chilin, strö ovanpå fisken. Ringla över citron, olivolja och honung, salta och peppra. Ugnsbaka laxen mitt ugnen 25-30 minuter.
Garnera laxen med citronskivor och servera med potatis, skarpsås och sallad.

Tips!  Såsen kan med fördel göras några timmar innan serveringen.

Av Kristina Eriksson Foto Åsa Dahlgren

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…