Annons

Annons

Ugnstekt chilikryddad laxsida med skarpsås

Helstekt lax är smidigt i ugn. Servera med en riktigt klassiskt sås – skarpsås. Vår käraste fisk är god året om, både till festmat och vardagsmat.

lax med skarpsås

Tips!  Såsen kan med fördel göras några timmar innan serveringen.

Ugnstekt chilikryddad laxsida med skarpsås

4-5 personer

700-800 g hel laxsida, med eller utan skinn
1 röd chilifrukt
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
2 msk honung
salt och peppar

Skarpsås:
1 kokt ägg
1 rå äggula
2 krm salt
1 msk svensk senap
1 1/2 dl vispgrädde

Annons

Servering:
kokt potatis
sallad

Garnering:
citronskivor

1. Skarpsås: Ta ut äggulan ur det kokta ägget och mosa tillsammans med den råa äggulan i en skål. Rör ner salt och senap. Vispa grädden – inte för hårt – och rör ner i skålen. Hacka äggvitan och rör ner. Ställ såsen kallt.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Vik ihop en ”låda”, lite större än laxsidan, av ett bakplåtspapper. Nita eller fäst hörnen med nålar. Ställ papperslådan i en långpanna och lägg i laxen.

3. Kärna ur och finhacka chilin, strö ovanpå fisken. Ringla över citron, olivolja och honung, salta och peppra. Ugnsbaka laxen mitt ugnen 25-30 minuter.

4. Garnera laxen med citronskivor och servera med potatis, skarpsås och sallad.

Text: Kristina Eriksson
Foto: Åsa Dahlgren

Prova också:

Pulled lax med mango- och ananas-salsa

Lax med rom 
och räkor

Smörrebröd med lax och pocherat ägg

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…