Annons

Annons

Helgrillad fläskytterfilé med smält vitlökssmör

Det är de goda tillbehören som gör grillfesten extra lyckad. Det här smälta vitlöks- och olivsmöret tar den helgrillade fläskytterfilén till nya höjder.

Det brynta smöret med de hela rostade vitlöksklyftorna är så gott att servera till grillad fläskytterfilé-

Det brynta smöret med de hela, rostade vitlöksklyftorna är så gott att servera till grillad fläskytterfilé.

6 personer

ca 1,2 kg fläskytterfilé

Grillrubb:
1 dl farinsocker
2 msk malen ingefära
1 msk torkad dragon
1 msk torkad rosmarin
1/2 msk chiliflakes
1 tsk gurkmeja
1 msk salt
1 tsk mald koriander
1/2 tsk paprikapulver

Annons

Smält vitlöks- och olivsmör:
200 g smör
8 vitlöksklyftor, skalade
2–3 hela kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
1 dl gröna urkärnade oliver

Garnering:
rosmarin

Putsa köttet och bind upp med steksnöre.

Mortla ihop alla ingredienser till rubben. Gnid in minst hälften av rubben i köttet.

Grilla köttet runt om 3–4 minuter direkt över glödbädden så att det får lite färg. Flytta köttet åt sidan och fortsätt grilla över indirekt värme, under lock, till en innetemperatur på ca 70 grader.

Låt svalna lite och klipp sedan bort steksnöret. Skiva upp köttet och lägg över på ett fat.

Smält smöret i en stekpanna, sänk värmen något och lägg ner de hela vitlöksklyftorna. Låt dem rostas ca 5 minuter i smöret. Tillsätt örterna och stek vidare en halv minut. Vänd ner oliverna.

Ringla örtsmöret över det skivade köttet. Garnera med grillade tomater och servera med något av våra tillbehör.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…