Annons

Annons

Helstekt fläskkarré med sötpotatissallad med fetaost

Grillad fläskkarré med en sötpotatissallad med fetaost och persiljesmör – en oslagbar kombination!

Helstekt fläskkarré med chilismak
6 personer
1 kg fläskkarré
Rub:
2 tsk mortlade senapsfrön
2 tsk torkad finhackad vitlök (finns färdig att köpa på burk)
2 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk flingsalt
½ tsk mald svartpeppar
Glaze:
2 msk soja
2 msk oliv- eller rapsolja
½–1 msk flytande honung
Garnering:
färska örter, t ex rosmarin, 
salvia eller timjan
honungsgrillade citroner
Servering:
grillad sötpotatissallad med fetaost, se recept

Annons

1. Rub: Blanda senapsfrön, vitlök, paprikapulver, chiliflakes, salt och peppar.
2. Putsa köttet och bind upp det. Gnid in köttet med rubben och låt köttet ligga framme i rumstemperatur, ca 45 minuter.
3. Grilla köttet på indirekt värme 
i en kolgrill med locket på. Det tar ca 1½ timme. Innertemperaturen ska vara ca 80°. Vänd köttet några gånger.
4. Glaze: Rör ihop soja, olja och
honung. Pensla på glazen på köttet ett par gånger de sista minuterna av grillningen.
5. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila, ca 25 minuter. Skär upp och servera tillsammans med grillad sötpotatissallad med fetaost och honungspenslade citronskivor som du grillar snabbt.

Sötpotatissallad med fetaost
4–6 personer
4 sötpotatisar, ca 1,2 kg
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
150 g fetaost
1 röd chili
1 kruka mynta
½ citron, pressad saft
Persiljesmör:
75 g smör
½ citron, rivet skal + pressad saft
2 vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
Garnering:
färska örter, t ex mynta

1. Tvätta potatisarna och skär dem i ca 1 cm breda skivor. Pensla skivorna med olja och strö på salt. Grilla dem på galler på indirekt glöd, gärna under lock, ca 20 minuter. Känn med sticka att potatisen är mjuk.
2. Persiljesmör: Vispa ihop rumsvarmt smör, citronskal, citronsaft, pressad vitlök och persilja.
3. Lägg de grillade sötpotatisskivorna på ett uppläggningsfat och strö över smulad fetaost, strimlad chili och mynta. Pressa citronsaft över.
4. Vid servering: Klicka över persiljesmör och garnera med mynta.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…