Annons
Annons

Ingen jul utan knäck – här är tipsen!

Snart är julen här! Vi tipsar om hur du lyckas med knäck och kola.

Vaniljkola

1. Håll dig till receptet.

2. Använd en tjockbottnad rostfri kastrull. Det passar bäst att koka knäck i.

3. Koka hellre två satser än en dubbel om du vill göra mycket knäck. Dels för att det tar lång tid att koka en dubbel sats och det kan vara svårt att hinna med att få knäcken i formar innan den stelnar.

Annons

4. Vad gillar du bäst? Vid lägre temperaturer framhävs smöraromen bättre och vid högre tar smaken av karamelliserat socker över.

5. Håll koll på tempen. Det är koktemperaturen som avgör hur seg knäck eller kola blir.
Vid 122-125°C är smeten lagom för mjuk knäck och kola
Vid 130°C är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i
Vid 160°C är smeten karamellfast
Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa smeten noga mot slutet

Så gör du kulprovet
Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar smeten är genom att göra ett kulprov. Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk kokar du den helt enkelt lite längre.

Smaksätt knäck och kola med:
Krossad polkagris
Krossad turkisk peppar
Limeskal
Blanda i ca. 1 msk riven ingefära när knäcken kokat klart.

Här hittar du våra favoritrecept:
Vaniljkola
Vaniljkola
Mörk chokladkola
Mörk chokladkola

 

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…