Annons

Annons

Janets aprikosbröd

Smakrika limpor fullproppade med nyttiga ingredienser. Receptet ger två limpor.

2 limpor
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
250 g keso
10 torkade aprikoser
3 dl hackade nötter
1/2 dl linfrön
2 tsk salt
1 msk fänkål
1/2 dl rapsolja
4 dl grovt rågmjöl
8 dl fullkornsvetemjöl

Smula ner jästen i en degbun­ke, lös upp i det ljumma vatt­ net. Tillsätt keso, tärnade apri­koser, nötter, linfrön, salt, fänkål och rapsolja. Arbeta ner det mesta av mjölet och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Annons

Ta upp på mjölat bakbord och forma till 2 limpor, lägg i avlånga bakformar, ca 1 1/2 liter. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ytterli­ gare 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda i nedre delen av ugn­en i ca 50 minuter.

Smör på torkade tranbär
Det är trevligt att servera ett eget kryddsmör till brödet.

150 g smör, rumsvarmt
30 g torkade tranbär
1 kvist rosmarin

Rör ihop ingredienserna. Forma en rulle och slå in i bak­plåtspapper. Ställ i kylen minst 2 timmar innan det ska serve ras. Skär i skivor och lägg i en skål.

Av Janet Gustavsson Foto: Eriks Karlsson

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…