Annons

Annons

Jordgubbstårta

En klassisk gräddtårta med massor av jordgubbar är en riktig sommarrecept!

jordgubbstarta

Fira med gräddtårta med jordgubbar och fläder.

8-10 personer

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Fyllning:
2 dl mjölk
5 msk marsánpulver, kallrörd
5 dl vispgrädde
1 1/2 liter jordgubbar

Annons

Garnering:
3 dl grädde

Kolla in proffsen hur de dekorerar tårtan>>

Gelé:
1 dl flädersaft
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl gelésocker multi

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter, tills kakan är genomgräddad och fått fin färg. Låt vila några minuter, stjälp sedan upp och låt kakan svalna på galler. Dela kakan i 3 lika stora bottnar.

Fyllning: Vispa samman mjölk och marsánpulver och låt svälla i ett par minuter. Vispa grädden. Ta ca 1 dl av den vispade grädden och rör ner i vaniljkrämen. Bred ut vaniljkrämen på en av bottnarna. Lägg på nästa botten.  Skiva 1/2 liter av jordgubbarna och fördela på bottnen. Bred på resten av den vispade grädden och lägg på den sista bottnen.

Garnering: Vispa grädden och bred på och runt om hela tårtan. Spritsa grädde runt kanterna och runt om på ovansida. Garnera med jordgubbar. Koka upp saft, vin och gelésocker och låt sjuda en halv minut. Kyl blandningen i vattenbad. Skeda gelén över bären och ställ tårtan kallt.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Fler goda tårtor hittar du här>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…