Annons

Annons

Julfin glutenfri cheesecake

En av julens godaste och finaste desserter är en ljuvlig cheesecake dekorerad med granatäppelkärnor.

Annons

ca 10 bitar
250 g glutenfria digestivekex, t ex Semper
100 g smör
4 dadlar

Fyllning 1:
400 g färskost, typ Philadelphia
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång

Fyllning 2:
2 1/2 dl gräddfil
1 dl strösocker

Garnering:
1 granatäpple
mynta

Sätt ugnen på 150 grader.
Krossa kexen och mixa dem med finhackade dadlar och smält smör.
Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen och grädda ca 15 minuter. Låt svalna.
Höj ugnsvärmen till 225 grader.
Rör samman färskost, ägg och socker. Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vänd ner fröna i smeten och bred den över botten.
Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Stäng av ugnen.
Rör ihop gräddfil och strösocker och bred smeten över kakan. Ställ in formen i ugnen igen på eftervärme, 5 minuter.
Strö över granatäppelkärnorna och dekorera med myntablad.

Tips! Så lossar du de röda kärnorna
Rulla granatäpplet hårt mot bänkskivan. Dela det mitt itu. Håll en halva i taget över en bunke och antingen banka med en träslev på baksidan så att kärnorna trillar ut, eller vänd halvan ut och in så kan du enkelt pilla bort kärnorna.

Av  Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

Mer julbakat hittar du här:
Glutenfria saffransbullar
Glutenfri mjuk pepparkaka

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons