Annons

Annons

Just nu! Brysselkål en nyttig godsak

Brysselkålen är en nyttig liten goding som har odlats i Sverige sedan slutet av 1700-talet. Brysselkål kallas även rosenkål, det är en kålsort med många små huvuden på en och samma stjälk.

Annons

Brysselkål

Recept: Kalkon med sötpotatisgratäng och brysselkål

Den är fullproppad av järn och C-vitamin och är lika god att äta rå som kokt. Den lite bittra smaken gör succé i en paj, pasta eller sallad. Prova att gratinera kålen med lite parmesanost och servera eventuellt med bacon – läckert!

Brysselkålen tål kraftig kyla och därför kan den svenska skörden köpas ända från september och fram till februari.

Som andra kålsorter innehåller brysselkål svavelhaltiga ämnen, som är bra mot inflammationer och de bryts ner till viktiga antioxidanter i kroppen när vi äter grönsaken. Det anses vara en av anledningarna till att brysselkål sägs kunna motverka diverse cancerformer. Studier har visat att personer som äter mycket av kålen har mindre risk att drabbas av tjocktarms-, lung- och magsäckscancer.

 

Källa:Säsongsmat.nu och ne.se

Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons