Annons

Annons

Kalitsounia – grekisk spenat- och fänkålspirog

Laga en läcker pirog på grekiskt vis - skådespelaren Michalis Koutsogiannakis grekiska favorit!


Skådespelaren Michalis Koutsogiannakis grekiska favoritpirog:

Kalitsounia – spenat och fänkålspirog

20-30 stycken
Deg:
3,5 – 4 dl mjöl
½ tsk salt
3 msk olivolja
ca 0,75 dl vatten (så pass att degen inte fastnar på händerna när du ska knåda)
ev 1,5 dl tsikoudia (raki – fruktbrännvin smaksatt med anis) – ta då lite mera mjöl

Annons

Fyllning:
0,75 dl olja
1 finhackad lök
2,5 dl malen fänkål
300 gr färsk spenat
12 myntablad
salt, peppar
ev olja att steka i

Blanda alla degingredienser väl. Knåda degen med händerna tills den är smidig. Ställ sedan åt sidan.

Stek löken på mellanvärme i olja. Sänk temperaturen och häll i grönsakerna – lägg på lock och låt småsteka i 5 minuter. Ta bort locket och vänd grönsakerna och koka tills ev vätska är borta. Krydda med salt, peppar och mynta.

Dela degen i 16 delar och forma små bollar. Kavla ut bollarna, fyll med lite grönsaker och tryck till kanterna, gärna med gaffel. Stek (eller fritera) i mycket varm olivolja på båda sidor. Du kan också baka dem i ugnen i 30-40 minuter i 180 grader efter att ha penslat med ett uppvispat ägg och strött på sesamfrön. Njut!

Foto Sofia Gerholm, Panthermedia

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…