Annons

Annons

Kanelfläta i form

Klassisk kanelfläta som du lätt bakar i form.

Annons
Kanelfläta i form

Kanelfläta i form

Recept på goda kanelbullar >>

2 stycken flätor
25 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
1/2 dl florsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vatten

Smula ner jästen i en liten skål. Häll på lite av mjölken och låt stå en stund. Rör om så att jästen löser sig.
Rör smör och socker smidigt i en stor bunke. Tillsätt jästmjölken, resten av mjölken, salt, kardemumma och vetemjöl. Arbeta ihop degen snabbt och låt den jäsa under duk ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och rör den smidig. Smörj två brödformar. Dela degen i två delar. Kavla ut den till rektanglar, ca 20×15 cm. Bred ut fyllningen på rektanglarna och rulla ihop dem till två rullar.
Lägg rullarna med skarven nedåt och dela dem på längden. Lägg ihop de långa rullhalvorna två och två med snittytan uppåt och tvinna dem runt varandra. Lägg de tvinnade flätorna i varsin form och låt jäsa i 45 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Pensla med ägg och grädda formarna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Täck över formarna med bakplåtspapper mot slutet om bullflätorna verkar bli för mörka.
Ta ur bullflätorna ur formarna när de svalnat något. Låt kallna.
Rör ihop glasyren och ringla den över.

Recept Åsa Swanberg
Foto Ludwig Swanberg

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons