Annons

Annons

Kantarell- och örttoppad laxsida

Snabblagat och gott med lax och kantareller. Funkar både som bjud- och vardagsmat.

Annons
Kantarell- och örttoppad laxsida

Kantarell- och örttoppad laxsida

4 personer
800 g laxfilé
salt och svartpeppar
1 dl valfria örter, t ex dill, persilja och timjan
2 msk rapsolja eller neutral olja
150–200 g kantareller
2 tsk smör
salt och svartpeppar

Sås:
150 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 krm stött rosépeppar
1 msk klippt gräslök

Garnering:
kryddgrönt, t ex dill

Sätt ugnen på 175°.
Placera laxfilén i en bakplåtspappersklädd långpanna eller i en eldfast form. Krydda med salt och peppar.
Finhacka örterna och blanda samman med olja. Fördela örtoljan över laxen.
Baka laxen i ugnens mitt i ca 20 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på ca 55°.
Gör såsen under tiden: Mosa sönder fetaosten med en gaffel. Blanda samman crème fraiche med fetaost, stött rosépeppar och klippt gräslök.
Förvara svalt fram till servering.
Ansa kantarellerna och stek dem i smör. Krydda med salt och peppar.
Ta ut laxen och placera kantarellerna på laxen. Garnera med kryddgrönt.
Om du har ett stort serveringsfat är det fint att servera den ugnsrostade potatisen på det, tillsammans med exempelvis lite haricots verts, bondbönor eller sockerärter.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Tips på ett gott vin till middagen hittar du här

LÄS OCKSÅ
Örtfylld lax

Ugnsbakad lax med räktopping

Fiskgratäng med skogschampinjoner

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons