Annons

Annons

Kantarellrisotto med citronlax

Vilken festmat! Lax smaksatt med citron serveras med en kantarellrisotto. Ett festligt recept!

Ulrika Pousette

Ulrika Pousette

4 personer
RISOTTO:

1/2– liter rensade kantareller
2 msk smör
salt, peppar
1 gul lök
ca 1 liter hönsbuljong
2 dl vitt vin
2-–3 msk olivolja
3 dl risottoris, t ex avorio
2 dl färskriven parmesan
1 påse babyspenat
nymalen svartpeppar

Annons

LAX:
4 portionsbitar laxfilé
1 tsk olivolja
salt, citronpeppar
färskpressad saft av 1/2 citron
finstrimlat skal av 1 citron
färska örter till garnering

SERVERA MED:
honungsglaserade päron & morötter (se recept nedan)

Skär stora kantareller i bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i kantarellerna och stek dem knapriga på ganska stark värme ca 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra.

Finhacka löken. Koka upp buljongen med vinet och håll det varmt. Fräs löken mjuk i olivoljan i en gryta under omrörning, utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Häll på hälften av buljong- och vinblandningen och koka riset på svag värme utan lock, rör om då och då. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allt eftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen, vänd ner spenaten och rör om tills den blivit mjuk. Blanda i hälften av osten. Vänd ner kantarellerna. Stek laxen i olja på medelvärme i ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra på båda sidor. Ringla över citronsaften och toppa med citronskal. Efterstek under lock ca 5 minuter.

Lägg risotton med laxen på tallrikar. Strö över resten av osten. Garnera med örter. Servera med honungsglaserade päron och morötter.

HONUNGSGLASERAD PÄRON OCH MORÖTTER
4 personer

300 g morötter
1 liten gul lök
2 päron
2 msk smör
1 msk flytande honung
salt, peppar

Skala morötterna. Skala och klyfta löken. Skär päronen i klyftor. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i morötterna och löken och fräs på ej för stark värme under lock ca 10 minuter. Tillsätt päronklyftorna och fräs 5–8 minuter. Ringla över honungen, salta och peppra, fräs ca 1/2 minut.

Av Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…