Annons

Annons

Kattexperten Susanne Hellman Holmströms svarar på frågor om revir och kattens ålder

Annons

Anders Paulsson

Katten springer tillbaka till sitt gamla revir

Grannen har flyttat ca en km bort och tagit med sina två katter, men den ena katten kommer tillbaka hela tiden. När de kommer för att hämta hem honom håller han sig undan. Nu har jag börjat köra honom hem. Är de hemma springer han från bilen och rakt in med hög svans föring. Men så går det tre dagar så är han här igen och sitter och tittar in till oss. Vad ska vi göra?
Rosmarie

SVAR: Vad snällt av dig att köra katten hem. Katten verkar längta tillbaks till sitt gamla revir av olika anledningar. Be grannen att hålla honom inne under minst  två veckor så att kan få möjlighet att känna sig hemma på sitt nya ställe. Och att grannen serverar en riktigt god kattmat, som båda katterna tycker väldigt mycket om. Katter kan mycket väl flytta till nya ställen om de får bättre resurser där. Och med resurser menas mat, värme, lugnare område med mindre antal katter, trevligare människor och mer uppmärksamhet än tidigare. Men om det är konflikter mellan de två katterna, eller med andra katter på det nya området, är risken stor att den ena katten söker sig tillbaka till sitt gamla hem. En del katter kan vandra tillbaks till sitt gamla ställe under lång tid för att sedan upphöra med det. Hoppas att det löser sig!

shutterstock_93025579

 

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ
  • Christer Aringstam

    Vem har praktisk nytta av att veta antal kattår?
    Tama katter är ju domesticerade av människan och ingår därmed i människans tideräkning. Dessutom blir en tam utekatt närapå dubbelt så gammal i kalenderår som en tam innekatt när båda är 120 kattår. Det är även en stor tidsdiskrepans mellan kastrerad och okastrerad individ. Lägg sedan till tidsbestämning på vildkatt.
    Tycker vi ska lägga ned begreppet kattår då inte ens veterinärer tycks ha någon praktiskt yrkesnytta av antal kattår i sin yrkesutövning. Kommentar, tack på förhand.


Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons