Annons

Annons

Klassisk semla med chokladtwist

Fettisdagen måste firas med en extra twist! Fyll din semla med mandelmassa och riven mjölkchoklad.

semla med chokladtwist

LÄS OCKSÅ: 5 alternativa fyllningar om du inte gillar mandelmassa

24 semlor
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g tärnat smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
1 tsk finstötta kademummakärnor
13- 14 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
1 uppvispat ägg

Annons

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 dl mjölk
50 g riven mjölkchoklad

Garnering:
7 dl vispgrädde
kakaopulver

Använd gärna matberedare monterad med en kniv. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smörtärningar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen till en blank och smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen under bakduk ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma två längder och dela dem i 12 bitar. Forma släta bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägget. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (ca 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula inkråmet och blanda med finriven mandelmassa och riven choklad. Tillsätt mjölk och vispa ihop med elvisp. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite kakao över semlorna.

Av Lena Söderström Foto Eva Hildén Smith

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…