Annons

Annons

Klassiska semlor

Semlan är något av det käraste vi har. Här bjuder vi på ett klassiskt recept där vi serverar bullen med grädde och bär. Baka och njut!

semlor

24 stycken
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 tsk vaniljsocker
14 dl vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 dl mjölk eller vatten
6 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
florsocker
1 liter bär

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två bitar. Baka ut till två längder och dela varje i tolv bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Riv mandelmassan och blanda ut den med mjölk eller vatten. Vispa grädden. Skär av ett lock på bullarna med en vass tandad kniv. Lägg en klick mandelmassa på varje semla och spritsa på grädden. Fördela på bären och sätt på locken. Pudra semlorna med florsocker.

Foto Ulrika Pousette

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…