Annons
Annons

Köttbullar i smakrik tomatsås

Utmärkt vardagsmiddag som kan förberedas och värmas. Servera med nykokt pasta. Mums!

Köttbullar i smakrik tomatsås

6 personer
1/2 gul lök
2 msk olivolja
700 g blandfärs
1 tsk svartpeppar
3 msk finhackad timjan
1 tsk flingsalt

Tomatsås:
3 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
3 msk oliv- eller rapsolja
400 g krossade tomater
400 g hela körsbärstomater
en nypa strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering:
2 kvistar rostade kvisttomater, ca 150 g
timjan
riven parmesan

Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna och fräs hacket blankt utan att det får färg. Tillsätt krossade tomater, hela körsbärstomater i tomatsås samt lite strösocker. Låt allt få ett uppkok och låt koka samman 8–10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skala och finhacka löken till köttbullarna. Hetta upp oljan och fräs löken blank. Ta av från värmen och låt svalna.

Blanda lök, färs och kryddor till en slät smet. Forma till stora köttbullar. Lägg ner bullarna i tomatsåsen. Se till att såsen täcker. Låt allt puttra samman ca 10 minuter på medelstark värme.

Tillsätt hackad timjan. Vid serveringen, riv över parmesanost och garnera med kryddgrönt och rostade kvisttomater.

Tips! Vill du ha en starkare tomatsås, välj krossade tomater med smak av chili eller smaksätt såsen med t ex sambal oelek.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…