Annons

Annons

Krämig blomkålsgratäng med bacon

När gästerna är många är allt-i-ett-rätten ett klockrent alternativ.

blomkålsgratäng

4 personer
Gratängen blir enkelt ett vegetariskt alternativ om man tar bort bacon. Utmärkt lunchalternativ.

1 blomkålshuvud ca 500 g
250 g steklökar

Örtstuvning:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk grönsaksfond
3 msk finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller rosmarin
salt, svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost
140 g stekt bacon

Annons

Garnering:
kryddgrönt, t ex persilja

Gilla Året Runt på Facebook

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa blomkålen och dela den i mindre buketter. Skala lökarna och koka blomkål och lök i lättsaltat vatten i ca 6 minuter.

Örtstuvning: Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Tillsätt vatten och grädde, vispa till en slät sås.
Tillsätt fond och örter. Låt puttra samman i ca 4 minuter under vispning, krydda. Ta av från plattan och vispa ner riven ost.

Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Vänd ner halva mängden i såsen.

Fördela lök och blomkål i en smord eldfast form och häll över stuvningen. Gratinera i ugnens mitt tills gratängen har fått fin färg, ca 20 minuter. Strö över resterande mängd bacon och garnera med kryddgrönt.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Unikt erbjudande till Året Runts läsare: Fynda Mannerström-gryta!

Nu har du chansen att köpa en fantastiskt fin gryta från Mannerström direkt från Året Runt! Grytan har fantastisk värmeledningsförmåga och hållbarhet och passar alla spisar.

Läs mer och beställ direkt

 

Vad ska vi äta till middag? – inspireras av våra middagstips >>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…