Annons

Annons

Krämig potatisgratäng med örtbakad fläskfilé

Här bjuder vi på en riktigt god helgrätt. Att koka potatisen i förväg kortar ugnstiden.

Annons
Krämig potatisgratäng med örtbakad fläskfilé

Krämig potatisgratäng med örtbakad fläskfilé

4 personer
1 kg potatis
3–4 vitlöksklyftor
1 purjolök
6 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
2 msk finhackad persilja
salt, vitpeppar
lite mald muskotnöt
1–1 1/2 dl riven lagrad ost

Örtbakad fläskfilé:
ca 500 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk hackad färsk rosmarin
smör till stekning

Garnering:
rosmarin eller persilja
rostad kvisttomat

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva potatisen. Skala och finhacka eller pressa vitlöksklyftorna. Skiva purjolöken.

Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Blanda i grädde, mjölk och persilja. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 10 minuter, rör om ganska ofta så att det inte bränns. Smaka av med salt, peppar och muskot och häll över i en smord ugnsform. Strö över riven ost och grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter, täck med folie om det får för mycket färg.

Örtbakad fläskfilé: Putsa filén, salta och peppra runt om. Blanda vitlök och rosmarin, klappa in örtblandningen i köttet.
Stek filén runt om i smöret så att det får fin färg. Flytta över i en ugnsform och stek vidare ca 20 minuter i ugnen, köttet är klart vid en innertemperatur på 68–70 grader. Skiva köttet och servera med gratängen, garnera med kryddgrönt och rostad tomatkvist.

Recept av Bitte E:son Forsberg
FotoAnders Norrsell

Tips på ett gott vin till middagen hittar du här

LÄS OCKSÅ
Fläskfilé på rotfruktsbädd

Rullader med krämig potatisgratäng

Lövbiff i panna

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons