Annons

Annons

Läcker skaldjursgratäng

Bjud på en krämig gratäng med skaldjur på risbädd och en gräddig gratängsås – mums!

Annons

Bjud på skaldjursgratäng

Bjud på ett kallt glas vitt vin – här hittar du våra vintips!

4 personer
3 dl ris
6 dl vatten
1 1/2 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
1/2 purjolök
200 g färsk spenat
2 msk smör
500 g oskalade räkor
150 g kräftstjärtar
musslor i lake ca 145 g avrunnen vikt
3 msk finklippt dill

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 st. äggula
1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost

Garnering:
skaldjur
dill
citron

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset med fiskfond/buljongtärning.

Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg. Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form. Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter.
Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka. Smaka av med lite salt och peppar.

Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.

Tips! Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke och smak.

Fler festliga recept på gratäng hittar du här>>

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons