Annons

Annons

Läckra lettiska vantar

Annons

Lettiska vantar

En hel vägg full med vantar, den ena läckrare än den andra – och i massor av olika färgkombinationer mötte mig på Formexmässan i Älvsjö, i Lia Agencys monter.

I Lettland kan de verkligen mönstersticka! Och de drar sig inte för att använda tunna garner och smala stickor. Vantarna är troligtvis stickade på stickor som inte är större än 1,5-2 mm. Det är därför de blir så fina.

Sockor kan de förstås också sticka.

Lettiska sockor

Det finns många, vackra, traditionella lettiska mönster – med blommor, stjärnor, lingonkvistar och olika geometriska mönster.

En del av de mönster som vi tänker på som traditionellt svenska är minst lika traditionellt estniska – för stickmönster har vandrat över världen.

Däremot kombinerar de färger på ett annat sätt av vad vi gör i svensk stickning – ofta rött och gult tillsammans.

Text och foto: Johanne Ländin

 

LÄS OCKSÅ
 • Ulla

  Helt fantastiska vantar! Jag önskar mig beskrivningar på vart och ett av paren…

  • johannel

   Hej Ulla! Jag har sett att det finns mönsterböcker med beskrivningar på engelska och lettiska. Visst vore det roligt att kunna sticka åtminstone ett par!

  • Året Runt

   Hej Ulla! Jag har sett att det finns mönsterböcker med beskrivningar på engelska och lettiska. Visst vore det roligt att kunna sticka åtminstone ett par! /Johanne Ländin

  • Lia Agency

   Hej Ulla, Tack för det!/Lia Agency

 • christina Wattulainen

  Så otroligt vackara vantar

  • johannel

   Hej Christina! Det är nog svårt att hitta en finare samling vantar och sockor. Vore det inte roligt om det ordnades en utställning så att fler fick se dem?

  • Året Runt

   Hej Christina! Det är nog svårt att hitta en finare samling vantar och sockor. Vore det inte roligt om det ordnades en utställning så att fler fick se dem? /Johanne Ländin


Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons