Annons

Annons

Lakritsmaräng med halloncurd och mascarponegrädde

Sveriges mästerkock, Catarina König bjuder på en lakritsmaräng med hallon till efterrätt.

marängdessert

Bjud på Sveriges mästerkocks goda marändessert.

LÄS OCKSÅ: 9 snabba frågor till Catarina König

4 personer
Lakritsmaräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
3/4 msk majsena
1/2 tsk ättikssprit
1 krm vaniljsocker
1-2 tsk lakritspulver (Raw)

Halloncurd:
250 g hallon
3/4 dl socker
2 citroner, saft + finrivet skal
1 msk majsena
3 äggulor
50 g smör

Annons

Mascarponegrädde:
2 1/2 dl grädde, vispad
1 dl mascarpone
1/2-1 tsk vaniljsocker

Tillbehör:
4 kulor vaniljglass (4 kulor)
hallon, blåbär
lakritspulver

Lakritsmaräng: Sätt ugnen på 120 grader.
Vispa äggvitor till ett fast och hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget, tills marängen blir glansig och fast. Tillsätt vaniljsocker, maizena och ättikssprit och vispa ihop.
Vänd ner lakritspulvret med en slickepott, lite slarvigt.
Spritsa små ihåliga borgar, ca 10 cm i diameter, på en plåt med smörpapper. Grädda i ugnen i 50 minuter. Ta ut låt svalna. Marängborgarna skall fortfarande vara lite kladdiga i botten.

Halloncurd: Koka upp hallon, citronsaft från en citron och finrivet skal från två citroner. Sila av och släng bort kärnor och skal från citronerna. Låt svalna.
Pressa den andra citronen och blanda med majsena. Rör ner blandningen i hallonsåsen. Rör ner äggulorna. Värm blandningen på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Obs – den får inte koka!
Rör till sist i smöret. Låt svalna helt.

Mascarponegrädde: Blanda mascarpone och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd sedan ihop med mascarponen.
Servering: Klicka 1 msk halloncurd i varje marängborg. Lägg i en kula vaniljglass i varje.
Blanda sedan in resten av halloncurden i grädden med några slarviga men fasta rörelser. Det skall finnas fina tydliga spår av halloncurden i grädden. Detta kallas swirl.
Skeda i ordentligt med swirl-grädde och toppa borgarna med färska bär.

Tips! Marängen går bra att förbereda dagen innan.

Av Catarina König Foto Jessica Palm

Gott & Glutenfritt – baka glutenfritt med vår webbguide!

gott och glutenfritt

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!

Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…
● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
● Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

gott och glutenfritt

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…