Annons

Annons

Lämna julstöket hemma – fira jul borta

Trött på att handla, städa, pyssla och laga julmat i år - igen? Lämna julstöket hemma och skäm bort dig med dukat julbord. Här är exempel på slott och gårdar som erbjuder färdiga julfiranden

Annons

SONY DSCPå senare år har julfirandet utanför hemmet ökat markant och allt fler herrgårdar håller öppet även på julafton. Då ordnar de julpaket med allt från skinkprovning till midnattsmässa. Vilka är de då som firar julafton på annat håll?

– Det är alla möjliga berättar Jessica Lundkvist, marknadsansvarig på Gimo Herrgård. Allt från familjer som har stor släkt och inte får plats hemma, till unga par som vill fira första julen tillsammans eller äldre som inte orkar laga mat för hela släkten. De kan också vara äldre eller yngre som inte vill fira ensamma. Julen hos oss passar egentligen vem som helst som vill få julen serverad.

 

Hooks Herrgård, Småland

Varför just hit: Ett par mil söder om Jönköping ligger Hooks Herrgård. Familjen Edberg som driver gården har välkomnat julgäster i snart femtio år. Förutom härliga promenader kan man även koppla av på herrgårdens spa med utsikt över Hokasjön (300 kr för boende gäster).
Julpaket: 2- eller 3-dygns vistelser med uppesittarkväll‚ julaftonsfirande samt juldagsfirande (i mån av plats även 1-dygns firande). Frukostbuffé, afternoon tea, glögg vid brasan, Kalle Anka, tomte och trerättersmiddag (uppesittarkvällen), femrätters middag (julafton) och julbord (juldagen) ingår i paketet.
Kostnad: 3 990 kr per person i dubbelrum i två nätter
5 190 kr per person i dubbelrum i tre nätter (enkelrumstillägg 300 kr per natt).
Mer info: 0393-210 80, www.hooksherrgard.se

 


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gimo Herrgård, Uppland
exterior_gimo_herrgard (

Varför just hit: 5 mil norr om Uppsala ligger Gimo Herrgård. Här finns fina promenadstråk, vackra kyrkor att besöka eller varför inte bara njuta av en härlig behandling på Sjöstugan, herrgårdens eget spa (inträde 100 kr).

Julpaket: 2- eller 3 dygns vistelse. Det går bra att komma redan dagen före dopparedagen och då kan man hjälpa till att klä granen och att smaka av skinkan. En fördrink, levande pianomusik samt tre-rätters middag utlovas också. Julafton börjar med en bastant julfrukost, jullunch samt på kvällen ett välfyllt julbord, däremellan bjuder Gimo på levande musikunderhållning, inhyrd tomte samt julklappsutdelning. Kvällen avslutas med midnattsmässa. Juldagsmorgon inleds med en traditionsenlig julotta i Skäfthammars kyrka, sillunch och en vandring runt bruket samt juldagsmiddag.

Kostnad: 4 300 kr per person i standardrum (2 dygn).
6 150 kr per person i standardrum (3 dygn).
Mer info: 0173- 88 900, www.gimoherrgard.se

 

Korstäppans Herrgård, DalarnaAdvent - kvall

Varför just hit: För att hela Dalarna andas jul. Förutom den vackra omgivningen med närheten till Siljan är det promenadavstånd till Leksand med sin vackra kyrka som är Sveriges största landsortskyrka. Leksand är också perfekt som bas för olika utflykter, exempelvis Leksands Hemslöjd eller fabriksförsäljningen av Leksands bröd, har man barnbarnen med sig kan man besöka Tomteland strax utanför Mora.

Julpaket: Ankomst den 23 december med glögg, kaffe & hembakat vid brasan. Därefter serveras middag i julpyntad matsal. På julaftons morgon efter frukost kan man besöka Leksands kyrka och den fina julkrubban som stora och små samlas omkring. Lunchen består av gröt och julskinka. Jultomten kommer när kvällen börjar närma sig då julbordet också dukas fram med både klassisk och ny mat. I salongen bjuds det på musik. Kvällen avslutas med midnattsmässa i Leksands kyrka, där äger också julottan rum morgonen därpå.

Kostnad: Julpaket 23-25 december, från 3 595 kr per person i delad dubbelrum.
Mer info: 0247-123 10, www.korstappan.se

 

Halltorps Gästgiveri, ÖlandÖppen spis med glogg

Varför just hit: Det är något speciellt med att uppleva vintern och julen på en ö, rofyllt, stressfritt och bedårande vackert när snön ligger tjock över Alvaret och det enda som hörs är Ölandsfåkens tjut. Och skulle du tröttna på den rofyllda omgivningen är det bara att ta en tur till Borgholm eller bron över till mysiga Kalmar.

Julpaket: 23- 27 december, logi i delat dubbelrum. 23 december ankomst, drink med presentation samt trerätters meny. På julafton bjuds det på förmiddagskaffe med julkakor, Julbord med dopp i grytan, lutfisk och gröt. Juldagen börjar med julottebesök, sillunch, trerätters meny med kaffe samt dans. 26 dec buffélunch, eftermiddagskaffe i loungen, trerätters meny med kaka, den 27 dec hemresa.

Pris: 5 990:- per person i delat dubbelrum
Tre nätter kostar 4 990kr, två nätter 4 190kr och en natt 24-25/12 kostar 1570:- inkl. julbord, övernattning i dubbelrum och frukost!
Mer info: 0485-850 00, halltorpsgastgiveri.se

 

Dufweholms Herrgård, Katrineholm/SörmlandUnknown_3

Varför just hit: Här råder en härlig familjär stämning eftersom Dufweholm är ganska litet (20 rum) känns det som om man befinner sig på sin egen herrgård. Promenera i den vackra omgivningen, besök herrgårdens spaanläggning som ligger i anslutning till gården eller koppla bara av med en god bok i någon av gårdens salonger.

Julpaket: 23-25 dec. Eftermiddagskaffe och två rätters middag dagen före julafton. På julaftonsmorgon serveras julfrukost. Därefter lunch, efter Kalle Anka kommer jultomten förbi. Kvällen avrundas med ett klassiskt julbord med hemgjord äppelmust som fördrink. Under julafton finns kaffe med hembakat framdukat. På juldagsmorgon serveras brunch, på eftermiddagen afternoon tea och till kvällen väntar en fördrink och 4-rättersmiddag.

Pris:  24-25 dec en natt 3 295 kronor per person i delat dubbelrum
2 nätter 23-25 dec 3 995 kronor per person
3 nätter 23-26 dec 5 495 kronor per person
Tillägg för enkelrum 325 kr/natt. Barn i delat rum får rabatter.
Mer info: 0150-754 00, dufweholm.se

Och här är ytterligare 10 ställen…Jul gamla entren

Skivarps gästgivaregård i Skivarp/Skåne, 0411-305 51, skivarp.com
Örenäs slott i Glumslöv/Skåne, 0418-45 11 00, Orenasslott.com
Aspa Herrgård i Askersund/Närke, 0583-502 10, aspaherrgard.se
Stallmästargården i Stockholm, 08-610 13 03, stallmastaregarden.se
Buustamons Fjällgård i Åre/Jämtland 0647-531 75, buustamonsfjallgard.se
Gripsholms värdshus i Mariefred/Sörmland
Södertuna slott i Gnesta/Sörmland, 0158-70500, soderuna.se
Röstånga gästgivaregård i Röstånga/Skåne, 435 917 80, rostangagastgivaregard.se
Grythyttans gästgivaregård i Grythyttan/Västmanland, 0591 – 633 00, grythyttan.com
Fredensborgs herrgård i Vimmerby/Småland, 0492 – 306 00 fredensborg.com

 

 

Av: Katarina Markiewicz foto: Från respektive plats. 

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons