Annons

Annons

Lax med med lime- och dillsmör

Sätt enkelt piff på laxen med en marinad och servera med ett läcker kryddsmör på lime och dill. Perfekt bjudrätt!

Lax i ugn med limesmör recept

Lax i ugn med limesmör – recept

4 personer

800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ tsk kajennpeppar
1 msk olivolja
BBQ-olja:
1 ½ msk bbq-sås
3 msk olivolja
½ tsk flingsalt
½ tsk chiliflakes
Lime- och dillsmör:
200 g smör, rumsvarmt
½ dl finhackad dill
1 lime, rivet skal + saften från ½ lime
lite salt
Potatissallad:
900 g färsk- eller delikatesspotatis
ca 600 g spetskål
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl rucolasallad
3 salladslökar
2 citroner, rivet skal
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Servering:
kokt sparris

Annons

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Bbq-olja: Blanda alla ingredienser.
3. Blanda salt, svartpeppar och kajennpeppar i en skål. Pensla laxen med olivoljan och klappa in kryddblandningen.
4. Placera laxen i en smord ugnsfast form och tillaga strax under ugnens mitt tills 
laxen har en innertemperatur på ca 50°, 20–25 minuter. Ta ut och pensla laxen med bbq-oljan.
5. Lime- och dillsmör: Vispa upp smöret med en elvisp. Tillsätt dill, limeskal, limesaft och salt. Vispa samman till ett luftigt, mjukt smör.
6. Potatissallad: Tvätta potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
7. Ansa och strimla kålen fint. Koka den mjuk i saltat vatten. Spola hastigt av kålen med kallt vatten och låt rinna av.
8. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skölj salladen. Ansa och strimla sallads-
löken. Blanda samtliga ingredienser till
potatissalladen och fördela på ett 
uppläggningsfat.
9. Servera laxen med kokt sparris, smöret samt potatissalladen.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Potatissallad med stekt lax och sparris

Ingefärsmarinerad lax med citronsås

Lax med picklade grönsaker

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…