Annons

Annons

Lax med med lime- och dillsmör

Sätt enkelt piff på laxen med en marinad och servera med ett läcker kryddsmör på lime och dill. Perfekt bjudrätt!

Lax i ugn med limesmör recept

Lax i ugn med limesmör – recept

4 personer

800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ tsk kajennpeppar
1 msk olivolja
BBQ-olja:
1 ½ msk bbq-sås
3 msk olivolja
½ tsk flingsalt
½ tsk chiliflakes
Lime- och dillsmör:
200 g smör, rumsvarmt
½ dl finhackad dill
1 lime, rivet skal + saften från ½ lime
lite salt
Potatissallad:
900 g färsk- eller delikatesspotatis
ca 600 g spetskål
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl rucolasallad
3 salladslökar
2 citroner, rivet skal
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Servering:
kokt sparris

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Bbq-olja: Blanda alla ingredienser.
3. Blanda salt, svartpeppar och kajennpeppar i en skål. Pensla laxen med olivoljan och klappa in kryddblandningen.
4. Placera laxen i en smord ugnsfast form och tillaga strax under ugnens mitt tills 
laxen har en innertemperatur på ca 50°, 20–25 minuter. Ta ut och pensla laxen med bbq-oljan.
5. Lime- och dillsmör: Vispa upp smöret med en elvisp. Tillsätt dill, limeskal, limesaft och salt. Vispa samman till ett luftigt, mjukt smör.
6. Potatissallad: Tvätta potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
7. Ansa och strimla kålen fint. Koka den mjuk i saltat vatten. Spola hastigt av kålen med kallt vatten och låt rinna av.
8. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skölj salladen. Ansa och strimla sallads-
löken. Blanda samtliga ingredienser till
potatissalladen och fördela på ett 
uppläggningsfat.
9. Servera laxen med kokt sparris, smöret samt potatissalladen.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Potatissallad med stekt lax och sparris

Ingefärsmarinerad lax med citronsås

Lax med picklade grönsaker

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…