Annons

Annons

Laxtårta med räkor och pepparrot

Lax, räkor, krämig färskost och pepparrot. En riktig festtårta som passar fint både som förrätt och på ett buffébord.

Laxcheesecake
6–8 personer
Botten:
200 g kavring
100 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
200 g kallrökt skivad lax
250 g oskalade räkor
1 liten rödlök
2 msk finklippt gräslök
3 msk finhackad dill
3 msk finriven färsk pepparrot
400 g färskost
2 dl gräddfil
1/2 dl små gröna ärter

Annons

Garnering:
ca 20 räkor, skalade
2 msk finhackad rödlök
1 msk finklippt gräslök
dillvippor
ev blåklint

1. Botten: Kantskär och mixa brödet, gärna i en matberedare. Smält smöret. Blanda smör och smulor och tryck ner i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen. Låt vila i kylen.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Strimla laxen fint. Skala och grovhacka 
räkorna. Skala och finhacka löken. Blanda gräslök, dill, pepparrot, färskost och gräddfil. Krama ur 
gelatinbladen noga och smält dem på svag värme i lite vatten. Tillsätt lite fyllning och rör om. Blanda ner gelatinblandningen i fyllningen. Tillsätt lax, räkor, lök och ärter.
3. Fördela fyllningen över bottnen och släta till ytan med en slickepott. Låt stå kallt, minst 5 timmar men gärna över natten.
4. Vid servering: Garnera med 
skalade räkor, lök, gräslök, dill och gärna lite blåklint.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Smörgåstårta med lax och räkor

Laxcheesecake med stenbitsrom

Sillsmörgåstårta med skinka och citron

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…