Annons

Annons

Laxcheesecake med stenbitsrom

Vilken festtårta! Den här tårtan passar fint både som förrätt och till buffébordet.

Laxcheesecake

Laxcheesecake med stenbitsrom

10–12 bitar


200 g kavring
75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1/2 röd lök, finhackad
1 burk röd stenbitsrom
3 msk finhackad dill
200 g kallrökt lax, tärnad strimlad
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk pressad citron

Annons

Topping:
100–200 g kallrökt skivad lax
1 citron, skivad
1 lime, skivad
dillvippor

Kantskär brödet, lägg i matberedare och kör till smulor. Smält matfettet och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut blandningen med handen i formen tills du har en jämn botten. Låt stå svalt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa upp crème fraiche med elvisp. Rör ner gräddfil. Vänd ner samtliga ingredienser till fyllningen. Rör om. Ta upp gelatinbladenoch krama ur all vätska. Smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i crème fraicheblandningen och rör om. Fördela fyllningen i formen och släta till med en kniv. Låt stå svalt ca 5 timmar. Ta fram och skär runt kakans kant så att den lossar ur formen. Dekorera som på bilden eller i eget mönster.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Laxcheesecake med räkor

Lax med rom 
och räkor

Matjessilltårta till många

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…