Annons
Annons

Laxgratäng med räkor och ägg

Lax, räkor, ägg och dill vad kan bli godare? Ett recept som passar perfekt som bjudmat!

Här hittar du fler recept med lax

laxgratäng med räkor och ägg
4 personer
Färsk laxfilé under en gratängsås med smak av räkor blir krämigt och smakrikt. På toppen räkor, dill och hackat ägg.
400 g färsk spenat
1 purjolök
2 msk mör eller margarin
700–800 g färsk laxfilé

Annons

Gratängsås:
4 dl vispgrädde
1 dl räkost
1/2 dl finhackad dill
1/2 citron, saften
ev 1–2 msk hummerfond

Topping:
250 g räkor med skal
1–2 kokta ägg
2 msk finhackad dill

Garnering:
dillvippa
skivad citron

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa spenaten. Ansa och strimla purjolöken. Fräs lök och spenat blankt utan att det tar färg, pressa bort överflödig vätska. Fördela blandningen i en smord ugnsform. Dela laxen i fyra portionsbitar och lägg på spenatblandningen.
Blanda gratängsåsen och koka upp. Smaka av med salt och peppar och sätt till hummerfond om du önskar. Häll såsen över laxen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
Skala räkorna. Skala och finhacka äggen. Strö över skalade räkor, ägg och dill.
Garnera med dillvippor och citronskivor. Servera gärna med pressad potatis och någon kokt grönsak.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Här hittar du fler recept med lax

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…