Annons

Annons

Laxgratäng med räkor och romsås

Laxgratäng med räkor och en krämig romsås kommer att göra succé på middagsbjudningen.

Laxgratäng

 

4 personer

700 g laxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk grovt hackad dill

Potatismos:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör eller margarin
1 äggula
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Räk och romsås:
500 g oskalade räkor
2 schalottenlökar
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 citron, saft
80 g röd rom
1 dl riven lagrad ost

Garnering:
räkor
grovt hackad dill
citron

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa eller mixa och tillsätt mjölk, matfett och äggula. Smaka av med salt och peppar.

Lägg moset i en spritspåse med ett fint tyll. Spritsa utmed kanten i en smord ugnsform.

Putsa laxen och dela i tärningar. Fördela laxbitarna i formens mitt. Skala räkorna och ta undan en tredjedel till garnering. Skala löken och fräs blank i lite smör. Strö över mjöl och späd med vin.

Låt vinet koka in. Tillsätt grädde och låt koka in under omrörning. Låt småkoka under omrörning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft. Tillsätt räkor och rom. Dra från värmen och häll såsen överfisken. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen 25–30 minuter. Kontrollera så att fisken inte får för mycket färg.

Garnera med räkor, dill och citron. Servera med kokta grönsaker eller en grönsallad.

Recept av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Recept på fler goda gratänger hittar du

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…