Annons
Annons

Laxpaj med smak av pepparrot

En matig paj som passar bra både till vardags och till buffén. Vilket recept!

Laxpaj med smak av pepparrot

4 personer
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten, kallt

Äggstanning:
4 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost
salt, svartpeppar
4 msk finriven färsk
pepparrot
3 msk finhackad dill

Annons

Fyllning:
300 g kallrökt lax, skivad
10 cm squash

Garnering:
dill
finriven färsk pepparrot

Sätt ugnen på 200 grader.
Pajskal: Blanda vetemjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Låt degen vila i kylen ca 10 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord ugnsform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen
ca 10 minuter. Klä övre delen av pajkanten med ugnsfolie om du inte vill att den ska åka ner.

Vispa alla ingredienser till äggstanningen. Strimla laxen och skiva squashen med en osthyvel. Häll halva mängden äggstanning i pajskalet. Lägg i 3/4 av laxen och squashskivorna runt pajformens kant. Lägg i resterande laxskivor och häll på resterande mängd äggstanning.
Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter eller tills pajen har stannat helt och blivit gyllenbrun. Täck med folie om den får för mycket färg.
Garnera med dill och riven pepparrot.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Vill du baka ett gott matbröd till pajen? Här hittar du några riktigt härliga matbröd:
Goda brytbullar i långpanna
Tomat- och valnötsbaguetter
Ljuvligt formbröd

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…