Annons

Annons

Lingon – en riktig dunderkur för huden

Hudprodukter direkt från skogen kommer mer och mer. Enligt forskarna kan lingonets naturliga antirynkeffekt överföras på oss människor. Det är i de små, små fröna de välgörande ämnena sitter.

shutterstock_224499433

Lingon har en inbyggd antirynkeffekt som gör att bären inte skrumpnar ihop under frostiga nätter, utan är lika fylliga och fina som under sommaren.
Enligt forskare på Åbo universitet kan effekten överföras på oss människor. Om vi får i oss lingonens verksamma ämnen kan hudens åldringsprocess fördröjas: rynkorna hejdas och huden behåller sin spänst, fukt och elasticitet. Om man krossar de små fröna inuti lingonen får man lingonfröolja. Här finns rikligt med fettsyran omega-3 som i studier har visat sig ha stor betydelse för hudens lyster. Har man trött och glåmig hy är omega-3 värt att testa eftersom fettsyran bland annat stimulerar cellförnyelsen.

Lingons verksamma ämnen sägs kunna hejda rynkor och hjälpa huden att behålla sin spänst, fukt och elasticitet.

I en finsk studie fick 30 kvinnor mellan 35 och 65 år äta fyra kapslar lingonfröolja per dag under tre månader. Efteråt kunde forskarna se att kvinnornas hud hade blivit mer elastisk. Rynkorna hade minskat och fukthalten ökat. Resultatet beror inte enbart på lingonets innehåll av omega-3, utan även på den kraftfulla antioxidanten gamma-tocotrienol som är ett E-vitamin. Konstgjort E-vitamin tillsätts ofta i hudprodukter, men det naturliga E-vitaminet som finns i lingon är 60 gånger så kraftfullt. Det sägs bland annat skydda huden mot skador som orsakas av UV-strålning, stress och avgaser.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Nya produkter utvecklas
Q for Skin är ett svenskt företag som utvecklar hudvårdsprodukter som baseras på forskningen från Åbo universitet. I sortimentet finns bland annat lingonkapslar med samma innehåll som användes i den finska studien.
Det bästa för huden borde vara att lingonens alla näringsämnen kommer både inifrån och utifrån. Därför lanserar företaget nu Skin Lingonberry Anti-ageing Cream som innehåller höga nivåer av lingonfröolja.

Lingon finns även i produkter som inte enbart har naturliga ingredienser. Bland annat har Lumene tre hudprodukter med lingon. En av dem är Time Freeze Ultra Firm Elixir. Elixir ska appliceras på huden före natt- och dagkrämen och sägs strama upp huden, minska porerna och ge lyster. Lumenes lingonextrakt innehåller 40 gånger så mycket quercetin som ett vanligt lingon. Quercetin är en antioxidant som skyddar hudens så kallade elastinfibrer – alltså de fibrer som ger huden fasthet och elasticitet.

Av Kristina Eriksson Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…