Annons

Annons

Glutenfritt! Semlor med mandel och kokos

Glutenfria semlor smaksatta med kokosgädde och mandelmassa.

Annons
Glutenfria semlor

Glutenfria semlor

Recept ut ”Friendly Food – mat utan gluten socker och mjölk” av Hanna Göransson (Bokförlaget Max Ström).

1 dl kokossocker
1 dl grovmalt mandelmjöl
1 dl finmalt kokosmjöl
1 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk smält kokosolja
3 ägg
1 1/4 tsk finstött kardemumma
2 1/2 dl valfri mjölk
kokosolja till formarna

Mandelmassa:
1 1/2 dl grovmalt mandelmjöl
3 msk valfri mjölk
3 msk agavesirap

Kokosgrädde:
2 dl kokosgrädde
1 tsk agavesirap
1 tsk citronsaft
1/2 krm äkta vaniljpulver

Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en tom plåt nederst i ugnen.
Blanda alla torra ingredienser utom kardemumman.
Smält kokosoljan i en kastrull. Vispa ner 2 ägg + 1 äggula (spara vitan), kardemumman och mjölken. Vispa mjölkblandningen med de torra ingredienserna tills du har en jämn, fin smet. Låt smeten stå och dra i 5 minuter.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar penslade med kokosolja och ställ dem på en plåt. Sätt in dem i mitten av ugnen och häll en mat- sked vatten på den tomma heta plåten längst ner och stäng luckan fort. Öppna inte ugnen förrän bullarna fått fin färg. Det tar 2O-25 minuter om du gör 6 stora, och 12-14 minuter om du gör 12 mindre.
Låt bullarna svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan i en skål, späd eventuellt med mer vätska till önskad konsistens.
Separera den fasta delen av kokosgrädden från den vattniga. Vispa den fasta till grädde tillsammans med sirap, citronsaft och vanilj.
Ställ in mandelmassan och kokosgrädden i kylskåpet.
Skär av ett lock på semlorna. Gröp ut ett litet hål i mitten av semlorna och lägg i en klick mandelmassa, toppa med kokosgrädde och lägg på locket.

Tips! Välj gärna muffinsformar med mycket stadga så att bullarna får en fin form.
Den vattniga delen av kokosvattnet kan du spara och använda i t ex smoothies.

Foto:  Hanna Göransson

Vill du ha glutenfria recept ur det fantastiska magasinet Glutenfritt hittar du här: Glutenfritt bröd med aprikoser

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons