Annons

Annons

Lökpaj med örter

Purjolök, färsk lök, vitlök och örter är det som gör den här pajen extra god!

Lökpaj med örter

4–6 personer

Pajdeg:
11/2 dl grahamsmjöl
11/2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 purjolök
3 färska lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
salt och peppar
11/2 dl riven smakrik ost
1 dl blandade färska örter, 
t ex basilika, oregano, timjan

Annons

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk

Garnering:
färska örter

Servering:
tomatsallad
skinka

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Pajdeg: Hacka samman grahamsmjöl, vetemjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Nagga bottnen och låt stå kallt, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.
3. Fyllning: Skölj, ansa och 
skiva purjolök och lök. Skala och hacka vitlöken. Fräs all lök mjuk utan att den får färg i stekpanna med smör. Salta och peppra. 
Strö osten i pajskalet och lägg på löken. Hacka örterna grovt och strö dem över löken.
4. Äggstanning: Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.Häll stanningen i formen.
5. Grädda pajen tills stanningen stelnat, ca 30 minuter. Garnera med örter och servera med tomatsallad och eventuellt lite skinka.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Pajbitar med Västerbottensost och bacon

Färskpotatispaj 
med lax

Krämig kycklingpaj med bacon

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…