Annons

Annons

Lönnsirapglaserad kalkon med sötpotatisgratäng och brysselkål

Kalkonmiddag

Kalkonen som vi starkt förknippar med det amerikanska julfirandet är egentligen vanligare vid den nationella tacksägelsehelgen i november. Köp färsk kalkon för bästa resultat, men fryst fungerar bra. Låt tina långsamt.

Annons

n 8–10 personer

1 kalkon, 7-8 kg
60 g osaltat smör, smält
1 msk hackad salvia
1 msk hackad timjan
5 dl kycklingbuljong
1 msk lönnsirap
salt, peppar
SÅS:
20 g osaltat smör
5 schalottenlökar, hackade
1 1/2 msk färsk timjan, hackad (eller 1 msk torkad timjan)
1 tsk malen ingefära
1 liter kycklingbuljong (eller kalkonbuljong)
salt, peppar
kvistar av salvia och timjan som dekoration
9 pepparkakor, krossade

Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta ur kalkonen, både på ut- och insidan, torka med hushållspapper. Lägg kalkonen på ett galler över en djup ugnspanna. Pensla kalkonen med häften av det smälta smöret, strö över hackad salvia och timjan, krydda med salt och peppar. Bind samman benen med steksnöre och vik in vingarna under kalkonen. Häll upp den tillblandade eller färdiga kycklingbuljongen i ugnspannan under kalkonen.

Ställ in allt i nedre delen av ugnen. Ös kalkonen med buljongen varje halvtimme. För bästa resultat, använd en stektermometer, placerad i kalkonens lårdel. Stek kalkonen ca 2 timmar och 45 minuter.

Blanda lönnsirapen med resten av smöret och pensla blandningen över kalkonen. Stek sedan ytterligare ca 30 minuter, tills termometern visar på 82 grader.
Lägg upp kalkonen på en skärbräda och täck med folie. Häll över buljong- och stekskyn i en skål och skumma bort fett oh stekrester.

Sås: Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull och fräs den hackade löken försiktigt, ca 3 minuter. Tillsätt salvia, timjan och ingefära och rör om under en minut. Häll över buljongen. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 20 minuter, tills blandningen reducerats till 7-8 dl. Tillsätt steksaften från kalkonen tillsammans med de krossade pepparkakorna. Koka upp under omrörning, ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

 

 

Kalkonfyllning med torkad frukt, nötter och äpple
Förr var det vanligt att fyllning som denna stoppades i kalkonen. På det sättet fick den sin smak av kalkonen. Nu är det vanligare att göra den vid sidan av och smaksätta den med kycklingbuljong för att ha bättre kontroll över smakerna. Fyllningen är ett gott tillbehör till kalkonköttet.

8-10 personer

1 längd fullkornsbröd, skivat
125 g rostade valnötter
170 g rostad mandel
100 g russin
185 g torkade fikon, hackade
125 g torkade tranbär
60 g smör
3 stjälkar selleri
2 gröna äpplen, skalade
2 stora gula lökar
1 knippa slätbladig persilja, hackad
1 1/2 tsk mejram
1,8 dl kycklingbuljong
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär brödet i fyrkanter och bred ut på en bakplåt. Stek i ugnen tills gyllenbruna, ca 10 minuter. Häll över i en skål. Grovhacka valnötter och mandel och blanda med brödbitarna. Tillsätt russin, tranbär, fikon och katrinplommon.

Tärna selleri och äpplen, hacka löken. Smält smöret i en stor stekpanna, på mediumvärme och stek blandningen under omrörning tills den mjuknat, ca 15 minuter. Rör ner i bröd- och nötmixen, tillsätt persilja och mejram.

Koka upp kycklingbuljongen och blanda med resten av fyllningen. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner två äggen.

 

Sötpotatisgratäng med pekannötter
Ett annorlunda tillbehör för oss här i Sverige, men vanligt i Amerika och Afrika. Den rödbruna sötpotatisen har en speciell nötaktig smak och är något mjukare än vanlig potatis.

8–10 personer

3 kg sötpotatis
220 g (3 dl) farinsocker
1 1/4 dl vispgrädde
60 g smör
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskot
1/2 tsk allkrydda
1 tsk vaniljsocker
60 g (1 dl) hackade pekannötter
salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de hela sötpotatisarna på ett bakplåtspapper. Stick några hål i dem och baka dem i ugnen till de blivit mjuka, ca 1 timme. Låt svalna.
Dela potatisarna och skrapa ur det krämiga innehållet i en skål. Tillsätt 1 1/2 dl farinsocker, grädde, smält smör och alla kryddor. Använd en stavmixer och rör om till jämn smet.
Häll över i en smord ugnsform. Strö nöt-, frukt och bärblandningen över smeten och grädda ca 25-30 minuter.

 

Varm brysselkål med hasselnötter och apelsindressing
Den runda brysselkålen brukar tillhöra det som man antingen gillar eller inte. I den här versionen, med en frisk apelsinsmak, kan den bli en ny favorit!

8–10 personer

1 kg brysselkål, tvättad och putsad
90 g osaltat smör
4 tsk rivet apelsinskal
salt, peppar
ca 2 dl hasselnötter, rostade och hackade

Koka brysselkålen mjuk, ca 8 minuter. Smält smöret i en stor traktörpanna. Lägg i brysselkålen och det rivna apelsinskalet. Rör om ca 5 minuter, tills blandningen blivit varm.
Salta och peppra. Häll över på ett uppläggningsfat, strö över hasselnötter och servera.

 

 

Gorgonzolasallad med päron och valnötter
Den här lätta och lyxiga gorgonzolasalladen kan absolut få sin givna plats på matbordet året om, inte bara till jul!

8–10 personer

4-5 päron
2 citroner
1/2 tsk salt
2 tsk honung
1 1/4 dl olivolja
svartpeppar
ca 375 g blandad sallad
4 dl valnötskärnor
250 g gorgonzola

Kärna ur skär päronen i smala klyftor. Häll över saft från 1 citron. Rör om försiktigt.
Blanda 3 msk citronsaft och salt, rör tills saltet lösts upp. Rör ner honung, olivolja och lite peppar.

Bred ut salladen på ett stort uppläggningsfat. Ta upp päronen ur citronsaften och lägg dem på salladen. Smula över gorgonzola och hackade valnötter, avsluta med dressingen.

 

Lantligt majsbröd
Vi äter inte majsbröd särskilt mycket här, men i länder som USA där majsfälten breder ut sig, är majsbröd vanligare än vår svenska sirapslimpa – goda, matiga och lite söta. Gör dem gärna i en muffinsform och ät dem medan ännu lite varma, med bara en smörklick på.

8–10 personer

2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl majsmjöl
1 tsk bakpulver
1 burk majs, 200 g
2 ägg, lätt uppvispade
2 1/2 dl mjölk
2 msk strösocker
60 g smält smör
1/2 msk salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Smöra en fyrkantig bakform/muffinsform. Låt majsen rinna av. Blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, salt, bakpulver och kajennpeppar. Rör ner ägg, mjölk, majs och smör. Häll ner degen i bakformen och grädda 25-30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Av Anncatrin Rosenqvist
Foto: Ragnar Ómarsson

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…